Åhusene
Aarhus C
- Status
- Opført
- Størrelse
- 32.000 m2
- Årstal
- 2014
- Type
- Ejerbolig
- Arkitekt
- Gudnitz Arkitekter – i dag Gandrup, Krabbe og Vang
- Entreprenør
- Kaj Ove Madsen A/S Aarhus
- Bygherrerådgiver
- Plusform Arkitekter
- Ingeniør
- MOE
- Landinspektør
- AAKJÆR
- Landskabsarkitekt
- Birgitte Henningsen
- Ejendomsmægler
- Danbolig Aarhus City
Ni punkthuse ved Brabrandstien
I 2010 begyndte opførelsen af ni punkthuse med i alt 432 lejligheder på Søren Frichs Vej. De ni højhuse blev tegnet af den daværende tegnestue Gudnitz Arkitekter – i dag kendt som Gandrup, Krabbe og Vang. Husene er 36 meter høje og med lejligheder mellem 52 og 125 m2. I byggeriet er der 27 penthouse lejligheder med egen tagterrasse, 163 treværelses lejligheder og 243 toværelses lejligheder – alle med altan.
Punkthusene er ens og i samme højde, men de er orienteret forskelligt, hvilket skaber en dynamisk effekt og gør plads til rum, oaser og opholdsmuligheder mellem bygningerne. Og så giver det beboerne mulighed for at nyde godt af dagslyset og udsigten til byen omkring fra forskellige retninger.
Tæt på naturen og byens muligheder
De ni punkthuse er opført lige ved siden af Brabrandstien, som er et af de største og mest besøgte rekreative områder i Aarhus. En bro, som blev etableret i forbindelse med byggeriet, forbinder Åhusene med Brabrandstien. Derudover er der etableret et parkanlæg med legeplads, kajakkaj og basket bane, som beboerne nyder godt af.
Åhusene ligger meget tæt på Aarhus Midtby, kulturattraktioner, butikker og caféer og er derfor et populært sted at bo for unge, studerende og par, der gerne vil bo tæt på byen og stadig have naturen i nærheden.
Udviklingen af Godsbanearealerne
Over for Åhusene på den anden side af Søren Frichs Vej ligger godsbanearealerne. Et område som de seneste år har været under stor udvikling. Området hedder Aarhus K og vil i de kommende år udvikle sig til et helt nyt byområde med boliger, erhverv, den nye arkitektskole, Lidls hovedkontor og butik og meget andet.
Åhusene bliver en del af udviklingen af området og får stor glæde af områdets mange nye muligheder samt bylivet, som bliver skabt i området.
Den gamle Hammeljernbane
I 1902 blev Hammelbanen indviet på Carl Blochs Gade. Det var den eneste af Aarhus’ jernbaner, som ikke udgik fra Aarhus Hovedbanegård. Hammelbanen kørte blandt andet, hvor Åhusene i dag er opført. Hammelbanen var 38 kilometer lang og havde sin endestation på Carl Blochs Gade, da man håbede, at passagererne ville handle i købmandsgårdene i Vestergade. I 1914 blev banen forlænget og i de bedste år havde den 300.000 passagerer med på toget.
I 1956 blev banen dog nedlagt. Men stationsbygningen er der endnu og er i dag kendt som foreningshuset Folkestedet.